Gezonde School

Als het Centre for Sports & Education vinden we het belangrijk dat zowel leerlingen als medewerkers een leven lang gezond en fit kunnen functioneren op de plek waar ze zijn of in de toekomst terecht zullen komen. Het is onze overtuiging dat we daar als school een bijdrage aan kunnen – nee, zelfs moeten – leveren.

Maar, het spreekt voor zich dat gezond zijn en je fit voelen meer inhouden dan veel bewegen. Ook kennis over gezond eten, alcohol en roken en de sociale omgeving dragen bij aan een leven lang gezond en fit zijn. Daarom zijn wij blij met het initiatief van de GGD en willen wij graag alle vignetten halen zodat we onszelf in alle opzichten een ‘Gezonde School’ mogen noemen. Er zijn vijf vignetten te behalen: ‘bewegen en sport’, ‘voeding’, ‘welbevinden en sociale veiligheid’, ‘roken, alcohol en drugs’ en ‘relaties en seksualiteit’.

Onderstaand beschrijven we welke beleidsmatige keuzes er gemaakt zijn om op die manier te komen tot een gezonde school op het gebied van voeding. Op sommige thema’s zijn we er nog niet en valt er nog wat te winnen. Daarom zal dit document op zeer korte termijn worden uitgebreid met beschrijvingen van beleid op de andere thema’s.

Gezonde kantine
Klik hier voor meer informatie over het assortiment van de gezonde kantine.

Voeding
Op het CSE werken we volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. We maken hiermee de gezonde keuze de makkelijke keuze. 

Onze kantine heeft de volgende basis: 

De kantine biedt in elke productgroep minstens één betere keuze aan.  Binnen de verschillende aangeboden productgroepen (zoals dranken, brood, zuivel, etc.) biedt de kantine minstens één betere keuze aan. Automaten hebben we al geruime tijd niet meer in onze school. Betere keuzes zijn gedefinieerd door het Voedingscentrum. 

Op de opvallende plaatsen liggen betere keuzes. De kantine hanteert deze drie uitstralingspunten:

  1. Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan alleen betere keuzes
  2. Als je eten of drinken aanbiedt bij de kassa, staan daar alleen betere keuzes
  3. Eens per week kunnen leerlingen gratis fruit of groente krijgen in de kantine. 

De kantine stimuleert water drinken In onze Gezonde Schoolkantine is water altijd beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten. Wanneer de kantine dicht is kunnen leerlingen gratis water tappen bij het watertappunt dat zichtbaar in de hal aanwezig is. 

Wij hebben de ambitie om een gouden kantine te zijn:

  • Het uitgestalde aanbod en het aanbod in de automaten bestaat voor minimaal 80% uit betere keuzes
  • We bieden groente en fruit aan
  • De aankleding van de kantine stimuleert leerlingen onbewust om de betere keuze te maken

Bekijk hier het beleid voor onze gezonde schoolkantine.