Laptop

In het kader van modern en eigentijds onderwijs wordt op het CSE de lesstof ten dele digitaal aangeboden. Dit brengt met zich mee dat de leerlingen bij de start van het schooljaar een laptop nodig hebben.

Veel gestelde vragen over ons laptopondersteunend onderwijs zijn:

Waarom gaat het CSE voor laptopondersteund onderwijs? 
De laptop is een hulpmiddel om te komen tot: aantrekkelijker onderwijs, rijkere leeromgeving en meer mogelijkheden voor onderwijs op maat en zelfstandig leren. Hiervoor wordt onder andere gebruikt gemaakt van Magister ELO.

Wat is de meerwaarde van het gebruik van een laptop?

 • Leerlingen zijn beter in staat om vaardigheden met betrekking tot het oplossen van problemen en kritisch denken toe te passen;
 • Laptops verbeteren het leren in de kernvakken;
 • Laptops vergroten de motivatie om te leren;
 • Laptops verbeteren de kwaliteit van het werk;
 • Laptops stellen docenten in staat meer tijd te besteden aan individuele leerlingen;
 • Door het gebruik van laptops besteden leerlingen meer tijd aan leren, ook buiten schooltijd;
 • De vaardigheden van leerlingen in het zoek en analyseren van informatie neemt toe;
 • De samenwerking tussen leerlingen neemt toe.Bron: leefeffecten van laptops in het onderwijs (onderzoek van RUG)

Hoe gaat de laptop ingezet worden?
Het CSE gaat voor een mix van boeken en digitaal materiaal. Met behulp van de elektronische leeromgeving (ELO) wordt met leerlingen gecommuniceerd, zijn planners, uitwerkingen en lesmateriaal te vinden, hebben leerlingen toegang tot Methode Online, etc. Hiermee hebben we meer tools bij het begeleiden van en geven van feedback aan leerlingen. Leerlingen hebben meer en meer de beschikking over digitale diagnostische toetsen met directe feedback. Het streven is dat bij 30% van de lestijd de laptop ingezet wordt.In lessen en mentormomenten wordt ook aandacht besteed aan ICT-vaardigheden en mediawijsheid.

Aan welke (systeem)eisen moet mijn laptop voldoen?
Op het CSE wordt onder andere gewerkt met Methode Online van Noordhoff. De (minimale) systeemeisen hiervoor zijn:

Besturingssysteem Browsers
Windows 7 Internet Explorer 11 of Chrome 39+
Windows 8.1 Internet Explorer 11 of Chrome 39+
Windows 10 Internet Explorer 11 of Chrome 39+ of Edge
MAC OSX 10.11 Chrome 39+ of Safari 8

NB: u dient bij Google Chrome toe te staan dat lokaal gegevens worden ingesteld (aanbevolen) en indirecte cookies en sitegegevens mogen NIET worden geblokkeerd; bij Internet Explorer dient de beveiliging op “normaal-hoog” en privacy “normaal-hoog”.

Verdere aanbevelingen vanuit de uitgever om goed te kunnen werken:

 • Flash plugin: geïnstalleerd en up-to-date
 • Java plugin: geïnstalleerd en up-to-date
 • Cookies: worden geaccepteerd
 • Popups van Noordhoff Uitgevers: worden geaccepteerd.

Overige eisen: de schermresolutie bedraagt 1024 bij 768 of hoger, de laptop beschikt over wireless LAN. De laptop hoeft niet te beschikken over een CD-rom / DVD-speler.

Waar moet op gelet worden als de laptop aangeschaft wordt?
De laptop moet voldoen aan de systeemeisen, robuust zijn (aluminium of metalen behuizing), lange accutijd en goed in de schooltas passen. Het CSE adviseert een 13 inch beeldscherm. Kijk bij de aanschaf goed naar de garantievoorwaarden en bij het (eventueel) afsluiten van een laptopverzekering wat er gedekt wordt: is er buitenshuisdekking, wat is het eigen risico, hoe lang ben ik mijn laptop kwijt bij schade of diefstal, etc. Tip: check wat er al in de inboedelverzekering zit. Houd er rekening mee dat als de laptop ooit crasht dat er een herstelpartitie op of CD-roms/DVD's bij de laptop geleverd zijn om de laptop te herstellen.Tip: Gebruik de zoektermen 'school laptop' bij het Googelen om je te oriënteren bij de aanschaf van een laptop.

Waarom zijn ouders/leerlingen eigenaar van de laptop?

 • Leerlingen gaan zuiniger om met de laptop;
 • Meerwaarde door gebruik van ICT op school en thuis;
 • Laptop is niet alleen voor schoolgebruik;
 • Laptop is dagelijks gereedschap;
 • Voorbereiding op het vervolgonderwijs.

Kan ik gebruikmaken van een iPad/tablet?
Nee, het is (nog) niet mogelijk om gebruik te maken van een IPad/tablet. De systeemeisen van Methode Online zijn niet geschikt voor een IPad/tablet. Daarnaast gebruiken veel (onderwijs)sites flash. Een MacBook Air en Pro kunnen wel worden gebruikt. Tablets die draaien op Windows 8 zijn wel geschikt.

Kan ik gebruikmaken van een MacBook?
Ja, een Macbook Air en Pro kunnen gebruikt worden. Kijk hier om te kijken welke Mac het best bij jou past.

Kan ik gebruikmaken van een Chromebook?
Nee, een Chromebook kan niet gebruikt worden. Chrome OS ondersteunt een aantal onderwijstoepassingen niet. Verder is het niet mogelijk op software te installeren.

Hoe kom ik legaal en goedkoop aan software?
Leerlingen kunnen met hun schoolmail een account aanmaken bij SLIM.nl. Veel software is voor niet commercieel gebruik gratis te downloaden. Dit geldt onder andere voor virusscanners, bijvoorbeeld AVAST Free Antivirus. Een handleiding is te vinden op de ELO. Aangezien we gebruikmaken van een ELO hebben leerlingen in principe naast, een browser, een 'office'-pakket, beveiligingssoftware en een aantal plug ins geen andere software nodig.

Gratis Office 365
Alle leerlingen krijgen/hebben een Office-365-account. Hiermee kan op vijf systemen Office 365 geïnstalleerd worden.  Office 365 bevat ook Onedrive; hiermee kunnen bestanden (als back-up) in de cloud opgeslagen worden.

Is er een nettiquette?
Ja, er is een nettiquette. Hieraan staat omschreven hoe er om gegaan moet worden met de laptop (tijdens transport, in de les en buiten de les). Klik hier voor de nettiquette.

'Het is heel leuk en motiverend om tussen mensen met dezelfde passie te zitten.'

‘We begonnen twee jaar geleden met zeven squashers op CSE, nu zijn het er veertien. Ik woon in Hellendoorn, van huis naar Zwolle-centrum is een uur reizen. Maar ik heb het er graag voor over. Het is heel leuk en motiverend om tussen mensen met dezelfde passie te zitten. Squash is een supersnelle, uitdagende sport, ik vind het geweldig. Je bent echt in actie, je zweet en je hebt het gevoel dat je wat dóet. Ik vind de combinatie sport en onderwijs zoals dat vanuit CSE wordt geboden geweldig. Het is pittig. Je bent zo gefocust met je sport bezig, dat vergt veel energie. Maar het is wel te doen. En school is en blijft belangrijk, want het is goed om een vak erbij te leren. Maar ik ga wel voor die top. Ik kijk goed naar de toppers en ik speel heel veel. Het zit er wel in, ik moet het er nog uit zien te halen.’

Dennis, Squash
‘Bij het CSE krijg je de kans om alles mogelijk te maken’.

‘Toen CSE in 2015 een atletiekklas startte, heb ik me meteen aangemeld. Deze school bied je de mogelijkheid om alles mogelijk te maken. Hier krijg je individueel maatwerk. Samen met trainer Ronald Huethorst heb ik op AV PEC, op het Thomas a Kempis Colleg en nu op het CSE keihard gewerkt om op het niveau te komen waarop ik nu zit. Alles wordt hier afgestemd op wat ik wil en wat het beste voor mij is. Sporten staat bij het CSE op nummer 1. Ik train zo’n 18, 19 uur per week en ondertussen ga ik havo halen. Ik denk dat ik sneller kan presteren dan iedereen die in het verleden de Olympische Spelen heeft gewonnen. Dat is mijn droom als topsporter. CSE helpt me daarbij.’

Luuk Peters, Atletiek
‘De combinatie sport en school vind ik heel leuk’

‘Van jongs af aan heb ik gemountainbiked met mijn vader. Gewoon als hobby, in het bos. Toen ik negen jaar was, heb ik de Amstel Gold Race gefietst, dat was 65 kilometer. Op aanraden van mijn vader ben ik op een wielervereniging gegaan, de Hanzerenners. Eerst met een huurfiets, nu heb ik een eigen fiets. En daarna zeiden mijn ouders dat CSE misschien wel een leuke school voor me zou zijn. En dat was ook zo, ik vind het een heel erg leuke school. Je hebt allemaal mensen met een sportmentaliteit hier. Ik ben een doorzetter, een volhouder denk ik. Behalve de blessure gaat het goed, ik vind die combinatie school en sport heel leuk. Het is in het begin wel even wennen, want echt alles is anders. De vakken, de lesstof, de uren, het rooster. Maar ik vind het hier heel fijn en gezellig, er zijn allemaal leuke mensen. Dat voelde ik meteen al, de eerste keer dat ik hier kwam.’

Isa Nomden, Wielrennen
‘Als je topsporter wilt worden moet je gewoon naar het CSE gaan’

‘Hockey vind ik heel erg leuk en ik wil er graag beter in worden. Daarom heb ik selectie gedaan en dat ging goed, dus toen mocht ik in groep 7 naar het CSE. Nu zit ik in groep 8. Er zitten ongeveer twintig kinderen in mijn klas, die allemaal verschillende sporten doen. Het is heel gezellig, ik vind het leuker dan op mijn oude school. Daar kreeg je soms gewoon gym, terwijl je hier lekker vaak je eigen sport kunt trainen. Ik heb meer vrijheid en ik kan hier beter worden in mijn sport en dat is wat ik graag wil. We doen van alles, partijtjes en zo. Ik ben een teamspeler die soms wel eens een actie maakt. Ik kan overal wel staan, maar voor en achter kan ik het best. Ik train nu vooral op de techniek, daarin wil ik mij graag verbeteren.
Maar ik hockey vooral, omdat ik het met plezier doe. Naomi van As is mijn grote voorbeeld. Zij heeft overzicht en kan gewoon heel goed hockeyen. Met het team wedstrijden spelen vind ik het mooiste. Als je een topsporter wilt worden moet je gewoon naar CSE gaan. Lekker in sportkleding naar school en veel trainen. Iedereen houdt hier van sporten en van winnen.’

Charlotte van Rossum, Hockey