Laptop aanschaffen

Een laptop aanschaffen doe je niet elke dag. Je wilt zeker weten dat je een goede aankoop doet. Om je daarbij te helpen, hebben we de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

1. Waar moet ik op letten bij de keuze voor een laptop?

Ga je je oriënteren, dan kun je het best starten via Google. Tik ‘laptop school’ in en je krijgt allerlei goede tips. Wel hanteren we een aantal richtlijnen:

  • voldoen aan onze systeemeisen (zie vraag 7);
  • een robuuste behuizing hebben;
  • beschikken over een accu die lang meegaat;
  • in je schooltas passen (advies is een beeldscherm van 13 inch).

Je hebt geen cd-rom- of dvd-speler nodig.

2. Is een iPad of tablet geschikt?

Ja, voor tablets worden twee besturingssystemen ondersteunt: iOS 12 en Windows RT. Aanbevolen tablets: iPad Air2 en hoger en Windows RT tablet Surface 3. De beste gebruikerservaring geeft een laptop.

3. Kan ik een Apple MacBook gebruiken?

Ja, je kunt een Apple Macbook Air of Pro gebruiken. 

4. Kan ik een Chromebook gebruiken?

Dit raden we sterk af omdat het regelmatig niet goed aansluit bij de vorm van digitaal onderwijs op het CSE. Het zorgt er met regelmaat voor dat iets op jouw laptop anders, of zelfs helemaal niet werkt of kan en bij de rest van de klas wel. Je kunt bijvoorbeeld ook geen software installeren op een Chromebook.

5. Moet ik de laptop verzekeren?

Kijk bij de aanschaf van de laptop altijd eerst naar de garantievoorwaarden en bepaal daarna of je een verzekering wilt afsluiten. Controleer de polis goed: is er buitenshuisdekking? Geldt er een eigen risico? En hoe lang ben je de laptop kwijt bij schade of diefstal? Tip: check ook wat er al in je inboedelverzekering zit.

6. Aan welke systeemeisen moet mijn laptop voldoen?

Op het CSE werken we onder meer met Methode Online van Noordhoff Uitgevers. De minimale systeemeisen zijn hierbij als volgt:

Besturingssysteem Browsers
Windows 10 Google Chrome of Microsoft Edge
MAC OSX 10.11 Google Chrome of Safari
Chrome OS (Chromebook) Google Chrome


7. Hoe kom ik aan legale, goedkope software?

Een Microsoft pakket krijg je van school. Met jouw schoolaccount kun je op vijf systemen Microsoft 365 installeren. Door Microsoft 365 te gebruiken kan je je hele schoolloopbaan gebruik maken van veel Microsoft programma's, waaronder natuurlijk Word, Excel, Powerpoint, Teams en OneDrive (cloudopslag).

Eerstejaars krijgen in de introductieweek een workshop ICT. In deze workshop krijgen leerlingen hun schoolaccount, account voor Magister en de nodige informatie om een goede start met ICT te maken.

Met je schoolmail kun je een account aanmaken bij www.surfspot.nl. Hier vind je allerlei gratis software. Een handleiding staat op de ELO. Omdat we werken met een ELO, heb je naast een internetbrowser, beveiligingssoftware en een aantal plug-ins geen extra software nodig.

8. Is er een nettiquette?

Ja, er is een nettiquette. Hierin staat omschreven hoe we op school omgaan met de laptop. Lees de nettiquette.