Paratafeltennisser Roy van der Burg deel van groep Talents4Tokyo

Op Papendal vond op 17 mei de aftrap van het project Talents4Tokyo plaats. Zes jonge talenten in verschillende takken van Paralympische sport krijgen van NOC*NSF en de Johan Cruyff Foundation de kans om in Rio de Janeiro alvast kennis te maken met de Paralympische Spelen. Op deze manier kunnen ze met hun eigen ogen de grootsheid van het evenement ervaren, waardoor ze beter voorbereid zijn als ze in 2020 mogelijk zelf deelnemen. Ook tafeltennissers Roy van der Burg is onderdeel van deze groep.

De deelnemers van Talents4Tokyo:

  • Roy van der Burg (NTTB) (CSE-leerling)
  • Ruben Spaargaren (KNLTB)
  • Carmen Koedood (KNWU)
  • Inge Belfor (KNZB)
  • Jelmer van Brunschot (NBB)
  • Estée Gerritsen (KNHS)

Tijdens de aftrapbijeenkomst werden de talenten vergezeld door Marije Smits, voormalig Paralympisch atlete. Zij zal de sporters in Rio de Janeiro begeleiden en haar ervaringen delen. “Op het hoofdkantoor van NOC*NSF op Papendal ademt alles Rio 2016", weet Smits. "Van de posters aan de muren tot de bekleding van de trap. Alles verwijst naar dat ene evenement: de Spelen. Geen toeval dat juist daar de talenten van Talents4Tokyo voor het eerst bij elkaar kwamen."

De bijeenkomst begon met een shoot van fotografe Mathilde Dusol, die de talenten daarbij meteen een belangrijke vraag voorlegde: wat willen zij uitstralen als Talent4Tokyo? Chef de mission Paralympic TeamNL André Cats was aanwezig om de groep bij te praten over Rio en het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen. Ook werden de talenten en hun ouders geïnformeerd over thema’s als veiligheid en gezondheid tijdens de Spelen.

Talenten die aan soortgelijke projecten in Londen en Sochi deelnamen, kwamen ook hun verhaal doen. Rolstoelbasketballer Sebastiao Nijman (Londen 2012) is inmiddels een vaste waarde in het nationale team. Skiërs Jeroen Kampscheur en Niels de Langen (Sochi 2014) zijn beiden inmiddels serieuze kandidaten voor de Spelen in 2018. Zij konden als geen ander vertellen wat voor invloed het bezoeken van de Spelen heeft op je carrière als beginnend topsporter.

Marije Smits: "Tegen het einde van de kick-off keken de talenten al een stuk minder onwennig om zich heen en kon je in de zaal die vreemde, tintelende sensatie voelen: die van een aangewakkerd vuur."

Nieuwsoverzicht