Paralympische Spelen ervaren in Rio de Janeiro

Roy van der Burg is met zijn 15-jarige leeftijd al in heel wat landen geweest voor zijn tafeltennis carrière, maar in Rio de Janeiro was hij nog niet geweest. Hij is aangedragen om te ervaren hoe de Paralympische Spelen zijn. Deze reis is mogelijk gemaakt door het Johan Cruijff Fonds en NOC NSF.

Trainer Lumen Dekker heeft de Heinose opgegeven om mee te gaan met deze reis. Hiervoor moest hij een motivatie schrijven waarom hij dacht dat Roy de juiste kandidaat was. Uiteindelijk mocht Roy als enige Nederlandse tafeltennisser mee naar Rio de Janeiro. Uiteraard heeft hij alle toeristische trekpleisters bezocht, maar nog belangrijker heeft hij elf wedstrijden gezien. Ook zijn docent Gerben Last (tafeltennis) en mede CSE-leerling Lisa Kruger heeft hij mogen bewonderen, maar de leukste wedstrijd was toch wel die van Kelly van Zon. Roy: ‘Ik heb vooral geobserveerd: wat doen spelers zo anders als er zoveel druk op ze staat’. Last van heimwee heeft hij niet gehad, ‘ik ben inmiddels al naar heel wat landen geweest waaronder drie weken in China’. Zelf wil hij graag meedoen aan de Paralympische Spelen in Tokio: ‘Ik heb het doorzettingsvermogen om er echt voor te gaan’.

Roy van der Burg
Roy van der Burg is vijftien jaar en komt uit Heino. Hij speelt vijf jaar tafeltennis en zit op de topsportschool het Centre for Sports & Education. Hierdoor kan hij optimaal trainen. Hij traint ongeveer tien keer in de week. Naast zijn trainingen gaat het ook op school erg goed. Hij overlegt veel met zijn docenten en kan daardoor soms zelfs toetsen maken in het buitenland. In China heeft hij drie toetsen gemaakt. CSE-trainer Marthijn van der Wal: ‘Wat betreft zijn tafeltennisontwikkeling gaat het ook de goede kant op. In ruim 3,5 jaar tijd heeft Roy zich ontwikkeld van een afdelingsspeler tot een Landelijk A speler bij de jeugd. Met zijn 15 jaar heeft hij nog enkele jaren de tijd om zich bij de nationale top te voegen. Internationaal heeft hij zich het afgelopen jaar mogen meten met de wereldtop. De toernooien staan nu nog volledig in het teken van ervaring opdoen. Het niveauverschil is nog groot, maar steeds vaker laat Roy zien goed weerstand te kunnen bieden. Hopelijk kan hij komende seizoenen langzaam maar zeker aanhaken bij de (sub)top!

Nieuwsoverzicht