Bekerwinst CSE Basketball Academy U24 en U20

U20 viert bekerfeest: ‘Even op gang komen’
Na de bekerwinst van CSE Basketball Academy Zwolle U24 heeft ook het U20-team zondag feest kunnen vieren. De ploeg van de coaches Mark van Schutterhoef en Ton Grit moest in de finale tegen Apollo U22 nog wel in haar spel komen, maar uiteindelijk lukte het om met 68-91 te zegevieren. “We stonden in drie finales en winnen er twee. Dat lijkt me een goede score”, stelt Grit na afloop van de herenfinale tussen Donar en Landstede Basketbal.

 
Het begin van de finale in MartiniPlaza verliep niet bepaald vlekkeloos. De Zwollenaren startten wel met twee driepunters, maar namen daarna onbewust gas terug. Zodoende kon Apollo zich direct herpakken en ontstond er een evenwichtige partij. Na het eerste kwart stond de Zwolse ploeg met 25-23 achter, maar die schade was bij rust alweer hersteld: 41-46. “We schoten teveel van afstand en vielen hun niet aan. Dat deden zij bij ons wel, waardoor we het vooral 1-tegen-1 lastig hadden. Uiteindelijk hebben we in de tweede helft veel intensiteit gebracht en daarna was het goed op orde”, stelt Grit, die zijn ploeg dan ook afstand zag nemen van Apollo. Na het derde kwart was de marge al liefst twintig: Het verschil van twintig werd geen moment meer uit handen geven, zodat ook de tweede beker mee naar Zwolle ging. U20 won uiteindelijk met 68-91. “We moesten even een beetje op gang komen. Dat heeft sowieso voor een deel met spanning te maken, want finales zijn geen alledaagse wedstrijden. Uiteindelijk hebben we het goed opgepakt en overtuigend gewonnen”, zegt Grit, die later op de dag het eerste team van Landstede Basketbal zag verliezen van Donar. “We hebben er twee overtuigend gewonnen en eentje overtuigend verloren. Daar moet je ook eerlijk in zijn, het is wat het is. Al met al zegt het dat we goed bezig zijn. In de jeugdopleiding, maar ook bij de heren. We mogen trots zijn.”
Eerste beker is voor U24: ‘Overall beter’
Het U24-team van CSE Basketball Academy Zwolle is vrijdagavond winnaar geworden van de nationale beker. De ploeg, die onder leiding staat van Mark van Schutterhoef en Ton Grit, rekende op duidelijke wijze af met de leeftijdgenoten van TBG Dragons: 43-86. “Overall waren wij beter. Dat wisten we vooraf, maar in een bekerfinale wint niet altijd de ploeg met de meeste kwaliteit”, reageert coach Van Schutterhoef.

Het plan van U24 was zo klaar als een klontje. Verdedigend alles geven, de boel constant gesloten houden, dan moest het vrijdag in Utrecht gaan lukken. En het defensieve deel bleek prima op orde, aangezien de opponent tot slechts 43 punten kwam. “Dat hebben we prima neergezet, dat blijkt ook wel uit de scores die zij hebben gemaakt”, zegt Van Schutterhoef, die vooral Keime Helfrich zag uitblinken. Hij nam in het tweede kwart zijn ploeg bij de hand, waardoor het verschil bij rust was opgelopen tot liefst 28 punten. “Het leek wel alsof hij achttien punten achter elkaar maakte. Met 28 punten verschil weet je dat het gedaan is, al lieten we in de rust wel vallen dat Dragons nog een keer terug zou komen. Dat legden we echter vrij snel stil. Zodoende ging de beker mee naar Zwolle en is de eerste van drie bekerfinales gewonnen. Zondagochtend wacht eindstrijd nummer twee, als het U20-team in actie komt. “We hebben daarom ook wat jonge jongens laten spelen, zodat ook zij het gevoel een beetje kregen. Nagenoeg hetzelfde team staat zondag namelijk weer binnen de lijnen. Alleen Freek Vos en Lenno Witteveen doen dan niet mee”, weet Van Schutterhoef. “One down, two to go. Laten we ze maar één voor één behandelen. Zondag de volgende.”
Nieuwsoverzicht