Gezonde school

Als het Centre for Sports & Education vinden we het belangrijk dat zowel leerlingen als medewerkers een leven lang gezond en fit kunnen functioneren op de plek waar ze zijn of in de toekomst terecht zullen komen. Het is onze overtuiging dat we daar als school een bijdrage aan kunnen – nee, zelfs moeten – leveren.

Maar, het spreekt voor zich dat gezond zijn en je fit voelen meer inhouden dan veel bewegen. Ook kennis over gezond eten, alcohol en roken en de sociale omgeving dragen bij aan een leven lang gezond en fit zijn. Daarom zijn wij blij met het initiatief van de GGD en willen wij graag alle vignetten halen zodat we onszelf in alle opzichten een ‘Gezonde School’ mogen noemen. Er zijn vijf vignetten te behalen: ‘bewegen en sport’, ‘voeding’, ‘welbevinden en sociale veiligheid’, ‘roken, alcohol en drugs’ en ‘relaties en seksualiteit’.

Onderstaand beschrijven we welke beleidsmatige keuzes er gemaakt zijn om op die manier te komen tot een gezonde school op het gebied van voeding. Op sommige thema’s zijn we er nog niet en valt er nog wat te winnen. Daarom zal dit document op zeer korte termijn worden uitgebreid met beschrijvingen van beleid op de andere thema’s.

Gezonde kantine
Klik hier voor meer informatie over het assortiment van de gezonde kantine.

Voeding
Op het CSE werken we volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. We maken hiermee de gezonde keuze de makkelijke keuze. 

Onze kantine heeft de volgende basis: 

De kantine biedt in elke productgroep minstens één betere keuze aan.  Binnen de verschillende aangeboden productgroepen (zoals dranken, brood, zuivel, etc.) biedt de kantine minstens één betere keuze aan. Automaten hebben we al geruime tijd niet meer in onze school. Betere keuzes zijn gedefinieerd door het Voedingscentrum. 

Op de opvallende plaatsen liggen betere keuzes. De kantine hanteert deze drie uitstralingspunten:

  1. Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan alleen betere keuzes
  2. Als je eten of drinken aanbiedt bij de kassa, staan daar alleen betere keuzes
  3. Eens per week kunnen leerlingen gratis fruit of groente krijgen in de kantine. 

De kantine stimuleert water drinken In onze Gezonde Schoolkantine is water altijd beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten. Wanneer de kantine dicht is kunnen leerlingen gratis water tappen bij het watertappunt dat zichtbaar in de hal aanwezig is. 

Wij hebben de ambitie om een gouden kantine te zijn:

  • Het uitgestalde aanbod en het aanbod in de automaten bestaat voor minimaal 80% uit betere keuzes
  • We bieden groente en fruit aan
  • De aankleding van de kantine stimuleert leerlingen onbewust om de betere keuze te maken

Bekijk hier het beleid voor onze gezonde schoolkantine.

'Het is heel leuk en motiverend om tussen mensen met dezelfde passie te zitten.'

‘We begonnen twee jaar geleden met zeven squashers op CSE, nu zijn het er veertien. Ik woon in Hellendoorn, van huis naar Zwolle-centrum is een uur reizen. Maar ik heb het er graag voor over. Het is heel leuk en motiverend om tussen mensen met dezelfde passie te zitten. Squash is een supersnelle, uitdagende sport, ik vind het geweldig. Je bent echt in actie, je zweet en je hebt het gevoel dat je wat dóet. Ik vind de combinatie sport en onderwijs zoals dat vanuit CSE wordt geboden geweldig. Het is pittig. Je bent zo gefocust met je sport bezig, dat vergt veel energie. Maar het is wel te doen. En school is en blijft belangrijk, want het is goed om een vak erbij te leren. Maar ik ga wel voor die top. Ik kijk goed naar de toppers en ik speel heel veel. Het zit er wel in, ik moet het er nog uit zien te halen.’

Dennis, Squash
‘Bij het CSE krijg je de kans om alles mogelijk te maken’.

‘Toen CSE in 2015 een atletiekklas startte, heb ik me meteen aangemeld. Deze school bied je de mogelijkheid om alles mogelijk te maken. Hier krijg je individueel maatwerk. Samen met trainer Ronald Huethorst heb ik op AV PEC, op het Thomas a Kempis Colleg en nu op het CSE keihard gewerkt om op het niveau te komen waarop ik nu zit. Alles wordt hier afgestemd op wat ik wil en wat het beste voor mij is. Sporten staat bij het CSE op nummer 1. Ik train zo’n 18, 19 uur per week en ondertussen ga ik havo halen. Ik denk dat ik sneller kan presteren dan iedereen die in het verleden de Olympische Spelen heeft gewonnen. Dat is mijn droom als topsporter. CSE helpt me daarbij.’

Luuk Peters, Atletiek
‘De combinatie sport en school vind ik heel leuk’

‘Van jongs af aan heb ik gemountainbiked met mijn vader. Gewoon als hobby, in het bos. Toen ik negen jaar was, heb ik de Amstel Gold Race gefietst, dat was 65 kilometer. Op aanraden van mijn vader ben ik op een wielervereniging gegaan, de Hanzerenners. Eerst met een huurfiets, nu heb ik een eigen fiets. En daarna zeiden mijn ouders dat CSE misschien wel een leuke school voor me zou zijn. En dat was ook zo, ik vind het een heel erg leuke school. Je hebt allemaal mensen met een sportmentaliteit hier. Ik ben een doorzetter, een volhouder denk ik. Behalve de blessure gaat het goed, ik vind die combinatie school en sport heel leuk. Het is in het begin wel even wennen, want echt alles is anders. De vakken, de lesstof, de uren, het rooster. Maar ik vind het hier heel fijn en gezellig, er zijn allemaal leuke mensen. Dat voelde ik meteen al, de eerste keer dat ik hier kwam.’

Isa Nomden, Wielrennen
‘Als je topsporter wilt worden moet je gewoon naar het CSE gaan’

‘Hockey vind ik heel erg leuk en ik wil er graag beter in worden. Daarom heb ik selectie gedaan en dat ging goed, dus toen mocht ik in groep 7 naar het CSE. Nu zit ik in groep 8. Er zitten ongeveer twintig kinderen in mijn klas, die allemaal verschillende sporten doen. Het is heel gezellig, ik vind het leuker dan op mijn oude school. Daar kreeg je soms gewoon gym, terwijl je hier lekker vaak je eigen sport kunt trainen. Ik heb meer vrijheid en ik kan hier beter worden in mijn sport en dat is wat ik graag wil. We doen van alles, partijtjes en zo. Ik ben een teamspeler die soms wel eens een actie maakt. Ik kan overal wel staan, maar voor en achter kan ik het best. Ik train nu vooral op de techniek, daarin wil ik mij graag verbeteren.
Maar ik hockey vooral, omdat ik het met plezier doe. Naomi van As is mijn grote voorbeeld. Zij heeft overzicht en kan gewoon heel goed hockeyen. Met het team wedstrijden spelen vind ik het mooiste. Als je een topsporter wilt worden moet je gewoon naar CSE gaan. Lekker in sportkleding naar school en veel trainen. Iedereen houdt hier van sporten en van winnen.’

Charlotte van Rossum, Hockey